Sylwester to jedna z najważniejszych nocy w całym roku kalendarzowym. Właśnie dlatego warto uczcić ją w sposób szczególny. Wiele osób decyduje się na to, by spędzić ją w domu jako gospodarz przyjęcia. Jeżeli na spotkanie zaproszona jest duża liczba gości, to często pojawiają się także dylematy związane z zapewnieniem właściwego poczęstunku. Oczywiście, zawsze warto postawić na zaserwowanie samodzielnie przygotowanych przekąsek. Jednak pochłania to ogromne ilości czasu, który z powodzeniem można w tym dniu poświęcić choćby na relaks czy spacer z rodziną. Co więcej, dla większości firm i zakładów pracy jest to zwykły dzień roboczy, a czasu po powrocie do domu pozostaje zbyt mało, by poświęcać go na przygotowywanie posiłków dla zaproszonych gości.
Catering imprezowy — co możemy zyskać?
Powodów, dla których opcja gotowych posiłków wygrywa z przyrządzanymi samodzielnie daniami, jest wiele, a wolny czas, jaki można zyskać, powierzając przygotowanie poczęstunku profesjonalistom, jest nie do przecenienia. Przede wszystkim, zamiast stać przy kuchni, będziemy mogli całkowicie oddać się zabawie. Co więcej, zyskujemy pewność, że serwowane dania będą na najwyższym poziomie kulinarnym. Jeśli więc nie jesteśmy przekonani co do swoich umiejętności w zakresie gotowania, a czas nagli, sprawdzony catering imprezowy powinien rozwiązać wszelkie tego typu problemy. Jest to także idealne rozwiązanie w sytuacji, kiedy w imprezie ma uczestniczyć duża liczba gości — np. pracownicy firmy lub członkowie organizacji. Dzięki profesjonalnej usłudze, którą oferuje firma cateringowa mamy gwarancję zapewnienia odpowiedniej ilości jedzenia w doskonałej oprawie i o zróżnicowanym menu. Daje to także możliwość wyboru specjalnego jadłospisu — zarówno wegetariańskiego czy wegańskiego, jak i z uwzględnieniem potraw mięsnych lub dietetycznych.
Jak wybrać catering na przyjęcie sylwestrowe?
Rozważając zaangażowanie profesjonalistów do przygotowania posiłków i przekąsek na imprezę, warto przede wszystkim uwzględnić swój budżet oraz liczbę gości. Niezwykle istotne będą także oczekiwania kulinarne. Większość firm cateringowych oferuje bowiem różne typy menu, wliczając w to nie tylko dania wywodzące się z wielu zakątków świata, ale także specjalistyczny jadłospis wegański, dietetyczny lub o innych ściśle sprecyzowanych kryteriach. Aby zapewnić opcję smacznego poczęstunku wszystkim gościom, nie wolno więc zapominać o nietypowych preferencjach smakowych i składnikowych. Ustalając menu sylwestrowe, należy także zaplanować odpowiednią ilość ciepłych i zimnych posiłków. Główne dania powinny być gorące i sycące, a przekąski podawane po noworocznym toaście raczej lżejsze i serwowane na chłodno. W doborze pozycji do menu może pomóc konsultacja z firmą przyrządzającą posiłki. Zwykle mają one kilka odrębnych propozycji, które można dowolnie modyfikować, by sprostać oczekiwaniom klientów o różnorodnych gustach. Warto też rozważyć wykupienie dodatkowej usługi kelnerskiej, dzięki której posiłki w przypadku większej grupy gości będą wydawane o odpowiedniej porze, we właściwej oprawie i proporcjach.
Organizacja cateringu na sylwestra — kiedy zamówić usługi?
Profesjonalny catering na sylwestrowe przyjęcie pozwoli znacznie odciążyć długą listę zadań do wykonania w trakcie przygotowań do imprezy. Istnieją dwie możliwości organizacyjne: urządzenie nocy sylwestrowej we własnym domu lub — co sprawdzi się np. w ramach imprezy w większym gronie — wynajęcie sali. Druga opcja zakłada wyżywienie w cenie, o ile jest to organizowany przez właściciela obiektu bal lub większa zamknięta impreza. Jednak równie korzystnym rozwiązaniem w takich sytuacjach może okazać się wynajęcie samej sali i zakupienie cateringu z dowozem. Bez względu na to, którą opcję wybierzemy, najważniejszą kwestią w każdym przypadku będzie odpowiednio wczesne złożenie zamówienia. Wszelkie usługi cateringowe na sylwestra warto rozważyć już późną jesienią. Okres świąteczny, poza sezonem ślubów i komunii oznacza bowiem dla większości punktów branży gastronomicznej najbardziej gorący czas w rocznym harmonogramie. Lepiej więc nie zostawiać rezerwacji usługi na ostatnią chwilę. Ułatwi to sprawną organizację każdego sylwestrowego przyjęcia bez konieczności zaglądania do kuchni.