Organizacja i przygotowanie spotkania biznesowego wymaga zaangażowania od menedżera czy właściciela firmy. Wybór miejsca, aranżacja oraz jedzenie mają ogromne znaczenie zarówno dla atmosfery, jak i samopoczucia pracowników czy kontrahentów. W zależności od długości konferencji, szkolenia czy bankietu należy postawić na odmienne rozwiązania. Większość przedsiębiorstw na takie okazje zamawia catering, co w ostatnich latach cieszy się dużą popularnością. Wystarczy zapoznanie się z ofertą firmy świadczącą tego typu usługi i skontaktowanie się z nią w celu wyboru adekwatnych dań, a także dogadania szczegółów.
Wybierz sprawdzoną firmę cateringową
Niemniej jednak decydując się na konkretną działalność, wypadałoby sprawdzić opinie i jej doświadczenie w tego typu eventach. Pozwoli to uniknąć niepowodzeń czy innych kłopotów. Niezależnie od wielkości przyjęcia, catering na spotkanie biznesowe powinien wyróżniać się wysoką jakością, a także różnorodnością. Każdy wówczas znajdzie coś dla siebie, dlatego zamawiając posiłki, warto uwzględniać preferencje gości i zapytać o ewentualne alergie pokarmowe. Pojawienie się dań bezmięsnych, wegańskich czy bez glutenu to aktualnie standard, o czym nie można zapominać.
Jakie jedzenie wybrać na spotkanie biznesowe?
Najczęściej tego typu eventy składają się z dwóch części – oficjalnej oraz poczęstunku. Na nieoficjalnej panuje nieco luźniejsza atmosfera, sprzyjająca rozmowom z wieloma nowymi osobami czy negocjacjom. W związku z tym szwedzki stół sprawdzi się wtedy idealnie, ponieważ pozwali na spożywanie posiłków na stojąco. Dzięki temu każdy może swobodnie się przemieszczać i zmieniać swoje towarzystwo. Dlatego też catering powinien zostać rozłożony w miejscu, do którego wszyscy będą mieli swobody dostęp. Taka forma poczęstunku wyróżnia się swoją uniwersalnością, ponieważ nada się zarówno na galę firmową, spotkanie biznesowe, jak i krótkie szkolenie czy zebranie.
Na szwedzkim stole nie może zabraknąć przekąsek na zimno, takich jak np.:
-roladki naleśnikowe ze szpinakiem i wędzonym łososiem,
-bruschetta z domowymi grzankami,
-rolada łososiowa z awokado i pieczoną papryką,
-carpaccio z marynowanych buraków z rukolą i kozim serem,
-talerze mięs, wędlin,
-faszerowane jajka z pieczarką, łososiem, szynką lub serem pleśniowym i wiele innych.
Na tego typu eventach warto postawić również na ciepłe posiłki zapakowane w lunch-boxy. W zależności od preferencji zamawiających catering na konferencje może składać się z zupy i głównego dania. To świetne rozwiązanie, jeśli spotkanie biznesowe czy szkolenie będzie trwało nieco dłużej lub zostało zaplanowane na kilka dni. Z pewnością ciepły obiad przypadnie do gustu gościom.
Do wyboru jest mnóstwo zup, w tym m.in.:
-barszcz ukraiński,
-zupa pieczarkowa,
-zupa kalafiorowa,
-zupa z białej kapusty,
-zupa grochowa,
-ogórkowa,
-krupnik i wiele innych.
oraz dań głównych, które podobnie jak zupy mogą być mocno zróżnicowane, dzięki czemu istnieje możliwość wyboru posiłków zgodnych z preferencjami przybyłych. Należą do nich m.in.:
-sznycle z indyka z sosem porowo-śmietanowym i surówką z czerwonej kapusty
-sałatka makaron spaghetti ze świeżym ogórkiem, koperkiem i sosem jogurtowo-majonezowym
-placki ziemniaczane ze śmietaną
-kotlet rybny z dorsza z ziemniakami i surówka z białej kapusty
-sałatka z niepalonej kaszy gryczanej z ogórkiem, groszkiem, szczypiorkiem, cebulą czerwoną i natką pietruszki.
-filet z kurczaka w sosie śmietanowo-migdałowym z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
-sałatka brokułowa z serem pleśniowym i prażonymi migdałami
-ryba smażona -mintaj z surówką z pora i ogórkiem kiszonym
-roladki schabowe z bazylią, suszonym pomidorem i sosem oraz surówką z kapusty pekińskiej z papryką i czerwoną cebulą.
-kotlet mielony z ziemniakami i buraczki z chrzanem.
Organizatorzy nie powinni także zapominać o słodkich poczęstunkach do ciepłych napoi – kawy, herbaty, cappuccino itd. Najlepszym wyborem będą oferowane przez catering desery w pucharkach lub porcjowane. W tej roli świetnie sprawdzają się m.in.:
-musy czekoladowe z bitą śmietaną
-panna cotta z truskawkami
-tiramisu
-babeczki z kremem karpatkowym i owocami
-fondanty czekoladowe z malinami
-bezy z kremem mascarpone
-sernik gotowany
-szarlotka domowa
-brownie i wiele innych.
Zamawiający powinni jednak pamiętać, że catering musi zostać zamówiony z odpowiednim wyprzedzeniem, dzięki czemu firma będzie w stanie należycie wywiązać się ze swoich obowiązków, serwując pyszne i estetycznie wyglądające posiłki.