Organizacja ślubu to przedsięwzięcie wymagające czasu i zaangażowania wielu osób. Jedną z najważniejszych kwestii, które należy brać pod uwagę, jest dobór dań w ramach cateringu. Jeżeli para chce, aby menu było idealnie dopasowane do upodobań wszystkich uczestników uroczystości,konieczne jest odpowiednio wczesne planowanie i podjęcie licznych decyzji organizacyjnych. Cały proces jest więc nieco bardziej skomplikowany, niż mogłoby się wydawać, jednak rezultatem będzie zadowolenie gości oraz panny i pana młodych.
Wybór odpowiedniej firmy cateringowej
Najważniejszą kwestią, która zaważy nie tylko na tym, jakie menu zostanie zaproponowane na weselu,ale także, czy dania będą odpowiedniej jakości, a także, co najważniejsze, zasmakują uczestnikom –jest wybór firmy cateringowej. Konieczne jest więc wykonanie odpowiedniego rozeznania na rynku. W przypadku dużych miast, takich jak Warszawa, konkurencja jest duża. Za każdym razem należy więc sprawdzić dostępne w sieci materiały np. na stronie firmy oferującej catering weselny, a także opinie jej dotychczasowych klientów. To właśnie te ostatnie powinny być najistotniejsze z perspektywy nowożeńców.
Osoby, które już miały doświadczenia z danym przedsiębiorstwem, podają informacje nie tylko o samym jedzeniu, ale także ogólnych wrażeniach ze współpracy. Aby zawęzić liczbę ofert, warto przyjrzeć się także historii branych pod uwagę przedsiębiorstw i wybrać te, które były w stanie utrzymać się i rozwinąć na tak wymagającym rynku, tak jak w przypadku P.P.H.U. Miwa. Jeśli firma cateringowa świadczy swoje usługi od wielu lat, oznacza to, że klienci chętnie korzystają z jej usług, a do tego są zadowoleni ze współpracy. Ponadto takie przedsiębiorstwa posiadają rozbudowane menu i ogromne doświadczenie, dzięki czemu świetnie orientują się w trendach związanych z menu weselnym.
Dobór dań do wymagań pary młodej i gości
Kiedy para młoda już zdecydowała się na renomowaną i doświadczoną firmę z rozbudowaną ofertą,należy ustalić menu. Na tym etapie przydatne będą wcześniejsze działania mające na celu potwierdzenie przez przyszłe małżeństwo wyborów dietetycznych swoich gości. Możliwe, że część z nich nie je produktów odzwierzęcych. Inni mogą być natomiast uczuleni na pewne produkty. W takich sytuacjach wybierając catering na wesele, konieczne jest zapewnienie odpowiedniej różnorodności proponowanych potraw. Pozwoli to uniknąć wykluczenia części zaproszonych osób.
Pary młode chętnie wybierają również niestandardowy catering. W takim wypadku wszystkie dania może łączyć wspólny motyw lub mogą one nawiązywać do wybranej kuchni zagranicznej. O ile przez lata na weselach dominowały tradycyjne polskie potrawy, tak od jakiegoś czasu się to zmienia. Wiele osób decyduje się również na urozmaicenie powszechnie znanych dań, wybierając dodatkowo bufety ze swojskimi wyrobami, takimi jak wędliny, a nawet całe wędzone nogi świńskie. Kluczowa jest przy tym różnorodność i odpowiedni balans pomiędzy zimnymi przekąskami a daniami ciepłymi. Nie wolno też zapominać o słodkościach, które umilą posiłki zwłaszcza najmłodszym.
Jakość najlepiej potwierdzić testami
Oczywiście nawet opinie innych klientów danej firmy nie mogą dać pewności, że serwowane dania będą smakować tak, jak wymarzyli to sobie młodzi. Nie muszą oni, a wręcz nie powinni, czekać w niepewności do dnia ślubu. Warto wcześniej skontaktować się z wybranym przedsiębiorstwem cateringowym. Renomowane firmy oferujące catering na imprezy i wesela pozwalają na etapie ustalania menu zamówić mniejsze próbki dostępnych dań. Dzięki temu nowożeńcy doskonale wiedzą czego się spodziewać, o wiele łatwiej podjąć im też decyzję dotyczącą tego, co powinno znaleźć się w menu.
Samo oferowanie takiej możliwości, a także elastyczność wybranej firmy pod kątem dostosowania potraw do wymagań klientów jest bardzo dobrym wskaźnikiem jakości usług. Należy jednak zawsze pamiętać o precyzyjnym ustaleniu wszystkich szczegółów dotyczących realizacji zlecenia, dostarczenia posiłków, ich prezentacji oraz kluczowych terminów. Warto również brać pod uwagę, że nawet ze stosunkowo niewielkim budżetem, profesjonaliści w branży są w stanie zaproponować godne uwagi rozwiązania, dzięki którym goście i para młoda będą zachwyceni serwowani potrawami.