Niezależnie od tego, ilu pracowników zatrudnia dana firma, okolice świąt Bożego Narodzenia powinny być czasem, w którym zorganizowane zostanie miłe spotkanie sprzyjające integracji. Warto zadbać zatem o smaczne posiłki mające pozytywny wpływ na atmosferę w trakcie imprezy. Najpopularniejszą praktyką w takich wypadkach jest zamówienie sprawdzonego i odpowiadającego upodobaniom pracowników cateringu eventowego, który zachwyci nie tylko doskonałym smakiem, ale także estetyczną formą podania. Obecnie większość firm proponujących tego typu usługi ma w ofercie różnorodne menu, ułatwiające dopasowanie do preferencji nawet najbardziej wymagających konsumentów.
Jak wybrać dobry catering na imprezę firmową?
Ile osób, tyle różnych wizji dotyczących poczęstunku na firmowych eventach. Istnieją jednak pewne ważne uniwersalne zasady, które opierają się wszelkim podziałom. Przede wszystkim należy kierować się elastycznym podejściem właścicieli firmy cateringowej. Powinni być oni otwarci na możliwe do realizacji modyfikacje menu, a także uwzględnienie indywidualnych potrzeb klienta. Catering na imprezę firmową powinien gwarantować opcję skomponowania poczęstunku według niestandardowych preferencji oraz dobrania dodatkowych wariantów wege lub dietetycznych. Obowiązkiem firmy przygotowującej posiłki jest także dostarczenie ich pod wskazane miejsce w świeżej, nieodgrzewanej formie oraz użycie jedynie produktów wysokiej jakości pochodzących od sprawdzonych dostawców. Niedopuszczalne są np. potrawy mrożone, a następnie odgrzewane. Dlatego niezwykle ważne jest omówienie tych wszystkich kwestii jeszcze przed wpłaceniem zaliczki. Wiele firm cateringowych oferuje np. dodatkową usługę kelnerską lub serwis kawowy, a także akcesoria i naczynia do obsługi eventu. Warto także zaznaczyć, jakiego rodzaju opakowań na potrawy oczekuje się od obsługi. Nowoczesne podejście do tematu zakłada możliwość skorzystania z wariantu eko, rezygnując tym samym z plastikowych sztućców oraz naczyń.
Wigilia firmowa — jakie potrawy powinny się na niej pojawić?
Decydując się na zlecenie usługi przyrządzenia posiłków na imprezę firmową profesjonalnej firmie, należy uwzględnić indywidualne preferencje kulinarne uczestników eventu. Catering na grupowej wigilii powinien być przede wszystkim różnorodny. Nie wolno zapominać np. o wegetarianach lub osobach, które utrzymują specjalne zalecenia żywieniowe podyktowane względami zdrowotnymi. Większość uczestników tego typu eventów oczekuje także zgodności menu z tradycją polskiej wigilii. Powinno ono więc przynajmniej w pewnym stopniu odnosić się do znanych receptur i bazować na klasycznym zestawieniu dwunastu dań świątecznych. Nie może więc zabraknąć wśród nich czerwonego barszczu z uszkami, ryby, pierogów czy makowca. Można zrezygnować natomiast z mniej popularnych dań regionalnych, takich jak kutia czy kapusta z grochem. Serwowany poczęstunek powinien także cechować się walorami estetycznymi. Dobra firma cateringowa na pewno zadba o to, by dostarczone potrawy cieszyły nie tylko podniebienie, ale także wzrok.
Oferta cateringowa dla firm — zalety skorzystania z usługi
Niewątpliwą zaletą wykupienia cateringu od doświadczonej firmy jest nie tylko możliwość swobodnego komponowania menu, ale także ogromna oszczędność czasu na zakup produktów i przygotowanie poczęstunku na własną rękę. W większości przypadków nie ma na to ani czasu, ani chęci. Z pomocą przychodzi oferta cateringowa dla firm uwzględniająca różne preferencje klientów. Najlepszym czasem do zorganizowania imprezy z zamówionym poczęstunkiem są okolice Bożego Narodzenia. Dobrze zaplanowana wigilia dla pracowników, na której nie zabraknie pysznych dań to szansa, by lepiej się poznać i zintegrować w miłej atmosferze. W polskiej tradycji wspólny posiłek zajmuje niezwykle ważne miejsce. Powierzenie przygotowania poczęstunku na imprezę firmową profesjonalistom, którzy zadbają o zaserwowanie świątecznych potraw, będzie więc w tym czasie szczególnie istotne. Ponadto, firmy specjalizujące się w cateringu okolicznościowym przygotowują liczne propozycje menu dostosowane do różnorodnych wymagań kulinarnych. Przy skorzystaniu z usługi nie będzie więc problemu z zapewnieniem choćby dań wegetariańskich.